El director de BTV, Àngel Casas, diu que la televisió “està al límit”

Als mitjans de comunicació sovint es dóna una paradoxa: la de no saber gestionar la política de comunicació entre empresa i treballadors. En aquest sentit, BTV no podia ser diferent de la resta. Aquest dijous, 10 de gener, s’ha presentat la nova programació per a 2013, una graella austera i marcada per la retallada de pressupost. En anys anteriors, la convocatòria de premsa es posava en coneixement dels treballadors de la casa i, fins i tot, se’ns enviava a tots i cadascun de nosaltres un dossier que explicava abastament les novetats en els continguts del mitjà en què treballem. Però les coses s’han posat lletges i aquesta vegada s’ha optat per no comunicar com serà la tele de cara a l’any que ve i els que hi treballem ens n’hem assebentat pels informatius i altres mitjans de comunicació.

En la trobada amb els mitjans feta a les mateixes instal·lacions de Barcelona Televisió -el pressupost ja no està per llogar locals com el bar Velódromo, tal com es va fer anys anteriors- s’han presentat tan sols tres programes nous, tots tres realitzats per diferents productores externes. D’entrada, als treballadors ens va cridar l’atenció que, mentre se suprimien espais emblemàtics i es retallaven els districtes a la meitat -un procés per al qual es va prorrogar un mes la negociació, però que tot indica que es materialitzarà aquest 31 de gener-, es produissin programes nous. De fet, molts som periodistes i, encara que no se’ns n’informés, vam saber que hi hauria noves produccions, fet que ens va desconcertar. Però en escoltar el director, Àngel Casas, ho vam entendre tot.

Casas va explicar que els tres programes que s’estrenen aquest 2013 no són tan nous com els treballadors ens pensàvem, sinó que es van produir amb pressupost de 2012 i s’ha decidit emetre’ls ara per “salvar” la graella. Sort que hi havia programes “enllaunats” de l’any passat perquè, si no hagués estat així, probablement no hi hauria hagut cap estrena aquest any. Àngel Casas, però, va decidir no fer menció de la més que probable retallada del equips de districte, una destralada del 50% del pressupost. Potser no en va parlar perquè la negociació encara està en marxa, però fonts dels districtes afirmen que, fins ara, ni el Consell d’Administració ni el director no han pogut o no han volgut reunir-se amb ells per buscar-hi una possible alternativa.

En qualsevol cas, Casas va fer aquestes declaracions en què va explicar que si l’Ajuntament redueix més el pressupost de BTV, que actualment se suposa que està prorrogat, “mantenir la qualitat de la programació serà difícil”. Dies abans, però, el director adjunt del Grup Lavinia (la productora que actualment té la concessió de BTV), Lluís Garriga, va assegurar que “els estàndards de qualitat es mantindran” malgrat tot. La contradicció és evident: mentre Lavinia diu que aquí no passa res, el director de BTV explica a diversos mitjans de comunicació que la tele “està al límit”. Amb tot, els treballadors ens preguntem: si Casas és conscient dels efectes que les retallades poden tenir sobre la informació i la programació de la televisió dels barcelonins, per què  no reclama alguna solució a l’Ajuntament?

Considerem que els que fem BTV estem sumant esforços per evitar que els efectes de la retallada es notin en la programació, perquè creiem en la feina que fem i en el mitjà per al qual treballem. Pensem també que, amb successives reduccions salarials i pèrdua de condicions laborals, l’empresa i la direcció ens sotmeten a una pressió considerable, sota la qual cada cop és més difícil fer bé la nostra feina. És per això que, quan hi hagi alguna notícia que ens afecti, suggerim a la direcció de BTV que actuï amb més transparència i ens doni alguna explicació. Som conscients que ningú no els obliga a fer-ho, que estan dotats de l’autoritat necessària per prendre decisions sense explicar-nos-les. Però tenint en compte el context actual pensem que una millor política de comunicació amb els treballadors és quasi una qüestió d’ètica professional i que seria positiva per evitar, entre tots, més retallades a BTV.

Anuncis

Un pensament sobre “El director de BTV, Àngel Casas, diu que la televisió “està al límit”

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s