La nostra feina

La conferència de l’alcalde que cada any organitza el Col·legi de Periodistes ha servit enguany perquè Xavier Trias expressés públicament, per fi, què pretén fer amb la televisió de Barcelona. Ho ha fet, naturalment, en resposta a la pregunta d’un periodista (fixeu-vos que quan hi ha periodistes que pregunten és quan se saben les coses) i, per tant, de forma breu al final de la conferència. Però almenys algunes coses han quedat clares. La primera, que Trias no vol tancar BTV. Això, d’entrada, ens tranquil·litza perquè, fins ara, hi ha hagut poques paraules com aquestes i molts fets que apuntaven que el govern no apostava per la televisió municipal.

A partir d’aquí, l’alcalde ha destacat que “BTV ha de fer la seva feina, que és ser la televisió de Barcelona”, i no fer la competència a TV3 ni a les cadenes privades. En això els treballadors de Barcelona Televisió també hi estem d’acord, però voldríem saber per què Trias fa aquesta apreciació justament ara, quan la retallada de pressupost a la televisió municipal ha arribat ja al màxim imaginable. Vol dir que BTV no fa la seva feina com a televisió local? Que s’ha oblidat de Barcelona i s’està ocupant del que “li toca” fer a TV3 o a les privades? En general, nosaltres creiem que no. Però recentment hem viscut un exemple que ens podria fer pensar que això és així: no vam oferir en directe per televisió la cavalcada de Reis i, en canvi, sí que hi va haver diners per a un programa especial la nit de les eleccions catalanes del 25-N. Les paraules de Trias d’ahir vindrien a subratllar que les prioritats, en aquest cas, van ser equivocades. Però no són pas aquestes les directrius que, fins ara, havia enviat l’Ajuntament.

L’exemple anterior també il·lustra a la perfecció que fer “la nostra feina” com a televisió de Barcelona –que potser passaria per fer una retransmissió de la cavalcada de Reis que costa 120.000 euros– no té per què resultar més barat que produir altra mena de programes. Per tant, aquest gir barceloní que tant prediquen des de l’alcalde fins a les darreres campanyes de promoció de BTV no serveix per justificar les brutals retallades de pressupost que ja estem patint. Retallades incompatibles –segons ha denunciat aquests dies el director, Àngel Casas– amb mantenir una televisió de qualitat. Local, però de qualitat. Perquè en qualitat sí que hem de competir amb les millors televisions europees. I ho hem fet. Tampoc no estaríem fent “la nostra feina” si no aconseguíssim atreure l’atenció dels barcelonins envers la seva televisió. I això de vegades vol dir ser competitius, perquè l’audiència és compartida. Per tant, pensem que no cal preocupar-se tant per TV3 o per 8TV perquè aquestes televisions ja fan la seva feina.

Pel que fa a les nostres televisions de districte, ara mateix amenaçades per una retallada del pressupost a la meitat, Trias s’ha limitat a traspassar la responsabilitat a la direcció de BTV. La veritat és que ningú no entén que es parli de prioritzar la informació i els continguts de proximitat i, alhora, la retallada global del 12,5% del pressupost de BTV es tradueixi en una retallada del 50% pel que fa a les televisions de districte. Cal tenir en compte que els sous dels 23 professionals que hi treballen ja s’han rebaixat fins a un 15% durant els darrers quatre anys i que aquestes televisions, amb menys recursos, no es veuen capaces de continuar existint. Per tant, Trias sí que podria ser l’alcalde que fes desaparèixer les televisions de districte.

Per estalviar algun euro a BTV, els treballadors creiem que només queda una possibilitat: canviar-ne el model de gestió, prescindint d’empreses privades per a la subcontractació dels treballadors que, en realitat, pertanyen a Barcelona Televisió. Seria una millora de la nostra situació laboral que, a més, podria representar un estalvi en el pressupost. Però d’això encara no ha parlat l’alcalde…

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s