Cap al contracte-programa

Avui hem sabut que el nou model de televisió pública municipal de Barcelona es concretarà en un contracte-programa. És el que preveu la Llei de la comunicació audiovisual de Catalunya amb l’objectiu de fixar per escrit l’encàrrec que fa en aquest cas l’Ajuntament a la televisió de la ciutat. La llei és del 2005, però fins ara els grups polítics municipals no han estat capaços de posar-se d’acord per definir aquest contracte-programa i Barcelona Televisió ha funcionat sense. No sabem si ara hi haurà consens suficient per fer-ho, però el govern municipal ja ha demanat al Consell d’Administració de BTV que hi posi fil a l’agulla.

El primer tinent d’alcalde, Joaquim Forn, ho ha explicat a la Comissió de Presidència i Règim Interior de l’Ajuntament, on ha comparegut a petició dels regidors del PSC per parlar de BTV i alhora rebutjar (pels vots en contra de CiU i PP) la proposició d’ICV-EUiA per frenar les retallades a la televisió de Barcelona. N’han informat, com toca, els companys de BTVnotícies. Però, a banda d’explicar el que ha donat de sí aquest debat, propiciat des dels grups de l’oposició, els treballadors i membres del comitè d’empresa de BTV que hi hem assistit no podem deixar de fer-nos algunes preguntes que han quedat sense resposta després de sentir les intervencions del senyor Forn.

La primera és saber del cert a quins altres mitjans de comunicació municipals es refereix quan diu que hem de buscar sinergies per integrar BTV en una estratègia transversal de comunicació. De ràdio municipal, no en tenim. Per tant, entenem que parla del web de l’Ajuntament i de les seves publicacions impreses. Però el tinent d’alcalde oblida la gran diferència que existeix entre la tasca informativa d’un mitjà públic al servei de la ciutat i la dels canals corporatius de difusió de l’Ajuntament que, per cert, sembla que s’estan ampliant mentre es retalla el pressupost de la tele. No és el mateix treballar al servei de la regidoria corresponent que fer-ho cercant la neutralitat informativa, pensant sobretot en l’espectador i emparant-se en el paper que li atorguen a BTV el reglament d’organització aprovat el 2008 i el contracte-programa que sembla que es farà aquest any. No és que siguem millors ni pitjors professionals que els del web municipal, és que ens dediquem a coses diferents. Per exemple, Sr. Forn, vostè creu que a www.bcn.cat tindria cabuda una notícia sobre rates en un edifici de protecció oficial? O que hi apareixen quan cal els representants de tots els grups municipals? Hi posarem un altre exemple, ben gràfic, del dia de la cavalcada de Reis, en què tant des del web municipal com des del BTVnotícies.cat es va fer un seguiment al minut via Twitter.

Si el que vol el govern municipal és substituir el periodisme audiovisual de qualitat per la comunicació institucional sota control, evidentment hi estarem en contra. I ens esforçarem per denunciar públicament tots els canvis en aquest sentit.

El Sr. Forn ha reconegut que BTV és una televisió de proximitat, amb 3,5 hores diàries d’informatius on es parla sobretot de Barcelona i amb una programació de qualitat. També ha lloat la tasca dels professionals que hi treballem i, molt concretament, la del director general, Àngel Casas. Però alhora ha apuntat un canvi de model cap a una televisió més local, amb informació de la ciutat “les 24 hores”, on es promocioni la “marca Barcelona” i alhora es facin servir nous formats audiovisuals. Més enllà d’inconcrecions i contradiccions, el govern municipal comença a dibuixar el que vol fer amb BTV. No s’atreveix encara a anunciar la destrucció d’un model que fins i tot ells mateixos qualifiquen d’èxit, però van deixant anar algunes idees que suposem que intentaran posar per escrit en l’esmentat contracte-programa. Abans d’arribar-hi, però, ens apliquen una nova retallada de més del 12% al pressupost d’aquest any. I el que no veiem per enlloc és la forma en què aquests canvis han de tirar endavant amb un pressupost que el mateix director diu que ens ha portat “al límit”. El Sr. Forn no ha justificat la retallada a BTV amb cap argument que tingui a veure amb la mateixa televisió, sinó apel·lant a les necessitats generals de contenció de la despesa i a la suposada prioritat de les polítiques socials. També ha insistit en la necessitat de diferenciar BTV d’altres televisions d’abast català o espanyol, però no ja pel tipus de programació o perquè el focus informatiu estigui posat a la ciutat, sinó per allunyar-nos més del seu cost per hora d’emissió. Si tinguéssim accés a l’anàlisi de costos a la que sembla fer referència el senyor Forn, li podríem demostrar que no és veritat que aquests estiguin “al nivell d’una televisió autonòmica”, com ha dit avui. També ha deixat anar que “hem de saber el que gastem” a BTV, com si la despesa estigués descontrolada. Sembla que el govern municipal s’esforça a donar la imatge que a Barcelona Televisió es malbaraten recursos, però els que hi treballem sabem que la realitat és tot el contrari. Ho podem explicar i ho explicarem amb tot detall.

Per últim, una altra pregunta que el Sr. Forn no ha respost, malgrat que el regidor socialista Gabriel Colomé li ha fet directament, és si tenen previst privatitzar per complet la gestió de la televisió municipal. Actualment, la majoria de treballadors estem subcontractats a través de la productora Lavínia (que avui mateix ha canviat el nom a Amaranta), però la titular del servei és la societat municipal Informació i Comunicació de Barcelona SA. I sabem que hi ha altres models en què això no és així. Ens preocupa, doncs, que el tinent d’alcalde responsable d’aquesta àrea no hagi respost aquesta pregunta. I ens demanem si ens amaga cap sorpresa per quan s’acabi l’esmentada concessió a Lavínia.

Esperem que totes aquestes qüestions es vagin aclarint a mesura que s’elabora aquest contracte-programa. Els treballadors de BTV estem disposats i interessats a participar d’aquest procés, com van fer l’any passat, per exemple, els de TV3 amb el seu contracte-programa. Algunes de les nostres propostes ja les hem exposat en anteriors publicacions d’aquest blog. La proposició d’ICV-EUiA que, malgrat el suport dels socialistes i d’Unitat per Barcelona (ERC+DCat+RCat), ha refusat avui la Comissió de Presidència i Règim Interior de l’Ajuntament en recollia algunes. Però seguirem fent arribar els nostres plantejaments a qui calgui per evitar que l’asfíxia econòmica de BTV vagi més enllà i deixi els barcelonins orfes d’una televisió pública local i de qualitat.

Anuncis

Un pensament sobre “Cap al contracte-programa

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s