Els grups municipals ens expliquen què volen fer amb BTV

La retallada aquest any a BTV ha estat d’un 12% del pressupost i ha afectat directament les nostres butxaques. Però els treballadors de la televisió pública de Barcelona temem que això sigui només un primer pas per desmantellar lentament el mitjà en què molts treballem des de fa més de 15 anys. El futur de BTV, certament, és incert i, davant d’aquests interrogants, hem començat a cercar respostes en els qui tenen responsabilitats directes sobre aquesta televisió, és a dir, trucant a les portes del director, el consell d’adminstració i els grups polítics de l’Ajuntament de Barcelona.

D’entrada, la primera sorpresa ha estat constatar que és més fàcil reunir-se amb els grups polítics del consistori que no pas amb el director del nostre mitjà (de fet, estem al mateix edifici) i el seu consell d’administració. Sembla que finalment la setmana que ve tindrem una reunió amb un representant d’ICB, però ja farà prop de dos mesos que la vam demanar. En canvi, trobar-nos, com a comitè d’empresa, amb els grups municipals ha estat relativament senzill. Ja hem tingut contactes amb tots els partits i algunes de les reunions, certament, han estat clarificadores.

Comencem pels grups de l’oposició. Tant ICV-EUiA com ERC, i també el PSC, ens han expressat el seu compromís amb la continuïtat de BTV. Iniciativa per Catalunya, per exemple, ha portat l’assumpte a una comissió municipal, tot i que la seva proposició va acabar fracassant. Els ecosocialistes expressen la seva solidaritat amb la plantilla de la televisió, tot i que també reconeixen que la seva capacitat d’influència sobre el que passi és més aviat limitada.

Jordi_Portabella_ERC

Jordi Portabella, president del Grup Municipal d’Unitat per Barcelona (ERC+RCat+DCat)

Esquerra Republicana assegura que lluitarà perquè no es retallin els gairebé dos milions d’euros del pressupost de BTV (tot i que, amb dos regidors, no sabem tampoc fins a quin punt pot exercir algun tipus de pressió). Jordi Portabella ens va avançar que de moment no hi ha hagut converses per redactar les bases d’un nou concurs (la concessió a Amaranta-Lavínia acaba el 31 d’agost de 2013) i això podria indicar que hi haurà una pròrroga de la concessió. També va afegir que, en una nova presentació pública d’ofertes (PPO), la subrogació de la plantilla estaria en principi garantida, però que el que no està tan assegurat és en quines condicions econòmiques.

Jordi_Marti_PSC

Jordi Martí, president del Grup Municipal Socialista

Pel que fa al PSC, ens ha reconegut que el model de gestió de BTV ha quedat superat pel pas dels anys. En paraules del president del grup municipal socialista, Jordi Martí, al model de gestió externalitzada a través d’una productora “les costures del vestit se li han quedat petites” i caldria repensar aquest model. Els socialistes no deien pas això quan estaven al govern municipal i nosaltres reclamàvem el mateix: que se’ns reconegués com a treballadors de l’empresa municipal ICB. Ens sembla molt interessant que, per fi, hagin vist que subcontractar el gruix de la plantilla de la televisió municipal no porta enlloc. El PSC també ens ha exposat quina seria la seva proposta de futur per a BTV a mitjà termini: un projecte d’àmbit metropolità, que abastés fins a la segona corona. Una opció ambiciosa, tot i que no està clar com es podria aplicar en l’actual context de restricció pressupostària.

Des del Partit Popular, creuen que la televisió de Barcelona és necessària i també que, a hores d’ara, la consideren força objectiva políticament. Però la resposta més interessant, des del nostre punt de vista, va ser el seu rebuig a la situació actual de concursos de gestió i canvis d’empresa de tots aquests anys. Textualment, els populars diuen que això cal solucionar-ho en breu. Per fer-ho, creuen que és indispensable aprovar un nou contracte-programa de BTV, que es va començar a elaborar el 2004, i que ha estat guardat en un calaix des d’aleshores. En aquest sentit, sembla, s’han començat a donar els primers passos amb l’aprovació d’una proposició del PP que insta el govern a definir un projecte audiovisual per a Barcelona (que inclogui, per cert, una freqüència radiofònica).

Joaquim Forn, regidor de CiU i primer tinent d'alcalde

Joaquim Forn, regidor de CiU i primer tinent d’alcalde

Per últim, la reunió amb el govern de CiU. Concretament, amb el primer tinent d’alcalde, Joaquim Forn, i el responsable de comunicació de l’Ajuntament, Marc Puig. Es van tractar molts punts, però les respostes van ser més aviat ambígües. Per exemple, se’ns va dir que la intenció del govern de Xavier Trias és fer que BTV sigui sostenible, i que per això se n’ha reduït el pressupost (vol dir que fins ara ha estat insostenible?). També van afegir que l’any que ve no s’aplicaran noves retallades.

Sobre el model de la televisió, el responsable de comunicació va reconèixer que cal redefinir-lo i integrar-lo amb els instruments de comunicació de l’Ajuntament. I va afegir que, per fer això, cal redactar un nou contracte-programa que marqui les línies directrius de BTV, i que, al seu parer, s’ha de centrar en els continguts de proximitat. El comitè d’empresa va exposar que els treballadors volem participar en aquest procés, ja que som qui millor coneix la casa i les seves possibilitats. Ara bé, sobre el concurs de gestió de BTV i, en definitiva, el model de gestió, no van concretar res. Només insinuacions que hi pot haver una pròrroga amb Amaranta (antiga Lavínia) fins que es defineixi aquest nou model.

Així doncs, acabem aquest cicle de reunions amb poques respostes concretes: que l’oposició està del nostre costat i que el govern de CiU (amb el suport del PP) prepara canvis en el model que, ara com ara, no volen acabar de revelar. Uns moviments que, no cal dir, els treballadors de BTV observarem amb molta atenció.

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s