Els treballadors diem la nostra sobre el Contracte Programa

La Comissió de Presidència i Règim Interior del plenari va aprovar el 29 d’abril la proposta inicial de Contracte Programa entre l’Ajuntament i la societat municipal ICB per a la prestació del servei públic de televisió i ràdio locals de 2014 a 2017. Fins aquesta setmana ha estat en període d’exposició pública i el mes vinent s’aprovarà de forma definitiva. El Comitè d’Empresa de BCN Audiovisual, l’empresa privada que gestiona ara mateix els serveis informatius i tècnics de Barcelona Televisió (i ben aviat també Barcelona FM), hem aprofitat aquest període per presentar-hi tot un seguit d’al·legacions, recollint l’opinió de la plantilla de BTV. Aquí teniu l’esborrany de Contracte Programa -fins ara, tot i estar teòricament en exposició pública, no estava penjat a internet- i les esmenes que hi hem presentat.

La primera al·legació obeeix a la idea que som i volem ser BTV. Després de 20 anys amb la plantilla de la tele subcontractada a través de diverses productores, denunciem que aquest model d’externalització dels empleats de Barcelona Televisió està esgotat. No és el model més eficient i genera prou angoixa entre els treballadors cada cop que s’acaba el termini de la concessió a una empresa o a una altra. La proposta de Contracte Programa contempla la hipòtesi que es manté l’actual model d’externalització de la plantilla. Per la nostra banda, atès que es tracta del document que regirà el servei públic local de ràdio i televisió de Barcelona fins al 2017, demanem que es tingui en compte la hipòtesi d’internalitzar-la. Durant aquest temps, podria resultar no només possible sinó necessari.

El Contracte Programa també hauria de preveure la necessitat de recuperar, aquest any, el poder adquisitiu que teníem el 2010. Els sous dels treballadors subcontractats de BTV no es van incrementar d’acord amb l’IPC (ni en cap quantia) durant els anys 2011, 2012 i 2013. A més, a principis de 2013 se’ns va començar a aplicar una retallada de sou d’entre el 4,5% i el 10%, segons la categoria. L’argument fou la retallada pressupostària municipal i, al final, l’Ajuntament va tancar l’any amb superàvit, així que aquesta retallada no té sentit.

D’altra banda, la memòria econòmica del Contracte Programa inclou un projecte detallat de com es vol posar en marxa l’emissora de ràdio Barcelona FM. Els treballadors estem convençuts que la dotació de personal prevista resultarà insuficient per fer realitat el tipus de ràdio informativa que s’ha projectat. Per això demanem que es prevegi la necessitat imminent d’incrementar la plantilla destinada a Barcelona FM.

Per últim, tot el Contracte Programa i també diversos reglaments municipals sobre el servei públic de televisió local s’estan adaptant per incloure-hi la ràdio. Des del Comitè pensem que també caldria fer referència al mitjà de comunicació que ha esdevingut el web. Avui dia ningú no dubta que televisió, ràdio i internet són tres mitjans diferents i pensem que l’encàrrec de l’Ajuntament a la seva societat ha de contemplar els tres com a tals.

Això ens ha portat a presentar també l’al·legació corresponent al projecte de modificació del Reglament d’organització i funcionament de BTV, del que regula l’accés dels regidors i grups municipals als mitjans de l’Ajuntament i dels estatuts d’ICB. Aquí demanem que, en lloc de defenir un servei públic de televisió i ràdio, es parli d’un servei públic de comunicació local que inclogui internet, a més dels dos altres mitjans. Aprofitant la relectura del Reglament d’organització i funcionament de BTV, aprofitem per demanar que s’actualitzi el compromís d’hores diàries d’emissió (encara hi diu que el mínim són quatre al dia), que el foment del coneixement i l’ús de llengües estrangeres no es limiti només a l’anglès i que es reservi una franja diària per a la programació infantil de producció pròpia.

Anuncis

2 pensaments sobre “Els treballadors diem la nostra sobre el Contracte Programa

  1. Retroenllaç: BTV necessita una direcció professional | Som BTV

  2. Retroenllaç: La televisió municipal, un servei i no un negoci | Som BTV

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s