Ens estan aixecant la camisa (i ficant la mà a la cartera)

Des del gener de 2013, els treballadors de BTV contractats a través de Lavínia (ara BCN Audiovisual SL) tenim el sou rebaixat entre el 4,5% i el 10%. La majoria hem perdut ja més de 2.000 euros en aquest temps, per una mesura que ara veiem que va ser totalment injustificada: tot i haver tancat l’any anterior amb superàvit i prorrogar els pressupostos municipals, l’Ajuntament va rebaixar més del 10% el pressupost de les societats públiques com BTV per a 2013. En el nostre cas, això es va traduir en unes rebaixes de sou que, a data d’avui, se’ns continuen aplicant cada mes a la nòmina. Legalment no som treballadors de l’Ajuntament de Barcelona, però les retallades que decideix el consistori sí que ens arriben directament.

El govern municipal va justificar la retallada argumentant les limitacions pressupostàries i la situació de crisi econòmica. Però vam passar 2013 i veiem que l’Ajuntament tanca l’exercici amb un superàvit de 139,3 milions d’euros. En veure aquesta xifra, els treballadors de BCN Audiovisual per a BTV no podem evitar pensar que el decimal (0,3 milions) és nostre , perquè són precisament 335.000 els euros que van treure dels nostres sous l’any passat. Per a això calia retallar-nos els salaris? Perquè el superàvit de l’Ajuntament fos de 139,3 en lloc de 139 milions? Ens van obligar a acceptar aquesta retallada dient-nos que, si no, hi hauria acomiadaments. Però ara és evident que ens van aixecar la camisa.

A banda de la retallada, teníem el sou congelat des del 2010, cosa que ens ha fet perdre en tres anys un altre 8,5% del nostre poder adquisitiu. Per tant, la rebaixa real dels nostres salaris del 2010 al 2013 ha estat d’entre el 13% i el 18,5%. Aquest 2014 ens han apujat el sou un 0,3%, equivalent a l’augment de l’IPC del 2013. Però, més enllà d’això, sembla que ni l’Ajuntament ni la nostra empresa se’n recordin que tenim el sou retallat. És a dir, que aquest any ens estan tornant a treure 335.000 euros de la cartera. L’any passat van intentar justificar-ho, enguany es limiten a aplicar-ho i esperar que ja ens haguem acostumat a ser una mica més pobres.

De fet, pretenen mantenir aquesta retallada injustificada dels sous encara durant tres anys més: un proper Ple municipal haurà d’aprovar el Contracte-Programa entre l’Ajuntament i la seva societat ICB per al quatrienni 2014-2017. Aquest contracte inclou una memòria econòmica que, si no es modifica d’acord amb les nostres esmenes, no preveu cap dotació pressupostària per acabar amb aquestes rebaixes salarials. Per tant, si és manté tal qual, aconseguiran treure’ns de les nostres butxaques 1.675.000 euros en cinc anys. Tal com es va pactar, la retallada s’aplica a la plantilla en cinc trams diferents, des del 10% als treballadors que més cobren fins al 4,5% dels que tenen menys nòmina. Però, per posar un exemple mig: si aquesta rebaixa es manté, cada periodista/ENG de la redacció haurà perdut uns 8.000 euros nets en cinc anys. I si a més tenim en compte l’efecte d’haver tingut el sou tres anys congelat, la pèrdua real de diners seria més del doble: 16.500 euros nets en cinc anys.

Això la plantilla de BTV no s’ho pot permetre. Per això una de les nostres al·legacions al text del Contracte-Programa és modificar-ne la memòria econòmica per acabar amb la retallada de sous des de l’1 de gener de 2014 i poder començar a negociar aquest any la recuperació del nostre poder adquisitiu de 2010. Durant les properes setmanes veurem quina és la posició del govern i la resta de grups polítics municipals, amb qui també ens hem reunit per fer-hi arribar aquesta demanda. Esperem que el diàleg doni els seus fruits i no calgui arribar ni als tribunals –com han fet els funcionaris i treballadors municipals per reclamar els seus increments salarials addicionals de l’1%– ni a les mobilitzacions, per assolir una reivindicació que considerem justa i necessària.

Anuncis

2 pensaments sobre “Ens estan aixecant la camisa (i ficant la mà a la cartera)

  1. Retroenllaç: Els treballadors de BTV no farem la ràdio a qualsevol preu | Som BTV

  2. Retroenllaç: Mantindràs la retallada de sou i també faràs possible una nova ràdio. | Som BTV

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s