CiU i PP argumenten amb mentides que la retallada de BTV es mantingui

El Grup Municipal d’ICV-EUiA ha presentat aquesta setmana una proposició a la Comissió d’Economia, Empresa i Ocupació perquè l’Ajuntament de Barcelona transfereixi 350.000 euros a la societat municipal Informació i Comunicació de Barcelona i, d’aquesta manera, els treballadors subcontractats a través de BCN Audiovisual puguem deixar de patir la rebaixa salarial de fins al 10% que se’ns aplica des de l’any passat. La proposició ha rebut el suport del Grup Municipal Socialista i del d’Unitat per Barcelona (ERC+RCat+DCat), però ha estat rebutjada pels vots contraris dels regidors de CiU i el PP.

El regidor d’ICV-EUiA Joaquim Mestre ha estat l’encarregat de presentar i defensar la proposició, a la que s’han sumat Sara Jaurrieta (PSC) i Jordi Portabella (ERC). Els tres grups d’esquerres han coincidit a argumentar que, per tal de garantir el manteniment del servei públic que és Barcelona Televisió, cal aportar els fons necessaris per acabar amb la nostra retallada de sous, totalment injustificada atesos els volums de superàvit en què es troben les arques municipals. La rèplica per part dels dos grups que hi han votat en contra ha estat farcida d’apreciacions inexactes o bé directament falses.

Xavier Mulleras, regidor del PP, ha dit que som “treballadors d’una empresa externa, BCN Audiovisual, i que per tant l’Ajuntament de Barcelona no té una influència directa a l’hora de definir els sous”. Això és mentida. D’acord que, atès l’actual model de subcontractació del gruix de la plantilla dels mitjans de comunicació municipals, som treballadors d’una empresa externa. Però al gener de 2013 es va tornar a demostrar la influència del consistori en els nostres sous: l’Ajuntament va retallar un 10% el pressupost de la societat municipal ICB i, a finals de mes, els treballadors de BCN Audiovisual ja teníem el sou retallat entre un 4,8 i un 10%. Influència més directa, impossible!

Llavors el regidor popular s’ha acabat de desconnectar de la realitat per intentar argumentar que, als treballadors subcontractats a través d’una empresa privada, no se’ns pot lliurar d’unes retallades que també afecten els empleats directes de l’Ajuntament i les empreses municipals. “Treballadors municipals, molts d’ells, que també treballen a BTV”, ha dit. D’entrada, sembla que el senyor Mulleras no sàpiga que ICB, la societat municipal titular de BTV i Barcelona FM, només té contractades una vintena de persones, mentre que som més de 175 els que hi treballem a través de BCN Audiovisual. A banda que els nivells retributius a ICB sempre han estat molt per sobre dels de la nostra empresa (en part, són directius), de congelacions salarials n’hem tingut tots i de retallades, nosaltres ens estem emportant de lluny la pitjor part. Als treballadors municipals els van treure la paga extra del desembre de 2012 i, al gener de 2013, van rebre una bestreta per l’import de la següent. Des de llavors, cobren les pagues extres “per avançat” i, de cara a l’any vinent, és possible que puguin recuperar almenys una part d’aquella paga que els van treure. La plantilla de BCN Audiovisual no ha cobrat mai una paga extra perquè les tenim prorratejades per dissimular els nostres salaris tan baixos. Potser sí que la nostra reducció de sou és comparable a la pèrdua d’una paga extra, però la gran diferència és que, mentre que als treballadors municipals els en van treure UNA, a nosaltres mentre es mantingui la retallada és com si ens n’estiguessin treien UNA CADA ANY. Per tant, subscrivim totalment aquesta frase del senyor Mulleras: “la mateixa austeritat que li demanem als treballadors [municipals] de BTV li hem d’exigir als treballadors que treballen de forma subcontractada”. Malauradament, ens fa l’efecte que aquest regidor, quan l’ha pronunciat, no sabia el que estava dient.

Tant Mulleras com la tinenta d’alcalde d’Economia, Empresa i Ocupació, Sònia Recasens (UDC), també han insistit que aquesta comissió de plenari no era el marc adequat per debatre aquesta qüestió. “No hem de convertir la Comissió d’Economia en un marc de conciliació laboral, aquests problemes s’han de resoldre en els fòrums corresponents”, ha proclamat el regidor del PP. Recasens ha dit que el model de BTV és competència de la Comissió de Presidència i que la proposició d’ICV només volia polititzar el tema. La Comissió de Presidència va aprovar el mes passat per unanimitat una altra proposició d’ICV-EUiA que instava el govern municipal a “crear totes les condicions necessàries per a resoldre la situació dels treballadors i les treballadores de BCN Audiovisual”. Però això no va servir pas perquè empresa i treballadors poguéssim arribar a un acord i desconvocar les dues jornades de vaga que teníem plantejades. És cert que, després de la primera, la direcció de BCN Audiovisual ens va oferir la possibilitat d’anar reduint progressivament la retallada salarial fins acabar amb ella a partir del gener de 2016. Però els treballadors ho vam rebutjar perquè representava seguir retallats fins llavors i no recuperar ni un euro dels diners que ja ens han tret durant 2013 i 2014. La veritat cal explicar-la tota, també.

En la declaració que ha llegit Sònia Recasens, es diu que el Contracte-Programa que es va aprovar al juliol amb l’abstenció del PP i el suport de la resta de grups es preveu mantenir fins al 2017 tant el model d’externalització de la plantilla de BTV i BFM com el pressupost que hi destina l’Ajuntament (amb pujades per cobrir només els increments de l’IPC). Però s’oblida que aquest mateix Contracte-Programa preveu que, durant la seva vigència, “s’estudiaran les diferents alternatives de gestió dels serveis de ràdio i televisió encomanats a ICB, amb l’objectiu de millorar el seu grau d’eficiència”. Esperem que aquest “estudi” ens permeti demostrar que contractar la plantilla directament des d’ICB seria molt més eficient.

De fet, de la intervenció de la tinenta d’alcalde, el que més ens ha agradat és que ha acusat de demagògia el regidor d’ICV “quan es tracta de parlar de les nòmines de treballadors d’aquesta casa“. Ho ha dit en seu municipal, així que entenem que ja ens considera treballadors municipals. De vegades, les evidències que tenen a veure amb la realitat es colen fins i tot enmig de discursos que de reals, com hem vist, tenen més aviat poc.

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s