BTV necessita una direcció professional

El consell d’administració d’Informació i Comunicació de Barcelona (ICB, l’empresa municipal que gestiona BTV i BFM) es troba en ple procés de selecció del nou director general. Els sis anys de mandat de l’Àngel Casas s’acaben a finals d’aquest 2014. Tal i com estableix el Reglament d’organització i funcionament d’aquest servei públic, el mes passat es va obrir l’oferta pública d’ocupació per cobrir el càrrec de director d’ICB. El termini per presentar-s’hi va acabar el 5 de novembre i es diu que hi ha més de 20 candidats. Ara el consell d’administració avalua la idoneïtat de cadascun d’ells, en funció dels currículums presentats i les entrevistes que hi estan fent. Finalment nomenaran el nou director o directora per acord d’almenys dos terços del consell d’administració (format per cinc persones, o sigui, que hi hauran d’estar d’acord quatre dels cinc membres del consell).

El Comitè Professional de BTV i el Comitè d’Empresa de BCN Audiovisual, la productora a través de la qual estem subcontractats la majoria de treballadors, demanem que la tria del nou director es faci d’acord amb criteris professionals. Som conscients que cadascun dels cinc membres del consell d’administració ha estat nomenat a proposta d’un dels cinc grups polítics municipals, però esperem que en aquest moment cabdal del seu mandat exerceixin la seva responsabilitat pública amb independència, escollint el candidat més idoni en funció exclusivament dels mèrits i el projecte que aporti per dirigir BTV i BFM. En aquest sentit, lamentem les filtracions que apunten cap a moviments per pactar el nom del nou director o directora en funció d’un mapa d’equilibris polítics que hauria de ser aliè a la presa de decisions en una empresa de comunicació pública, que pertany a la ciutat de Barcelona.

Com a professionals que treballem cada dia en la creació i millora d’aquests mitjans públics, també ens agradaria poder dir la nostra en aquest procés de selecció del nou director o directora. Podria resultar útil aportar-hi el criteri que ens dóna la nostra experiència de treball. La manera de fer-ho seria que estiguéssim representats al consell d’administració d’ICB. Tot el treball dut a terme per la Comissió de Cogestió de l’assemblea de treballadors de la Televisió de Catalunya ha demostrat que això no només és possible (hi ha molts precedents a Europa) sinó que de fet és la millor manera de garantir una gestió eficaç i transparent dels mitjans públics. En el nostre cas, però, abans caldria que fóssim treballadors directament contractats per aquesta empresa pública que ara busca nou director. És l’eterna reivindicació del Comitè d’Empresa de BCN Audiovisual, abans Amaranta Tec-Com, abans Lavínia BCN Audiovisual, abans Moebius TV… Si som BTV (o BFM), hauríem d’estar contractats per BTV (o BFM), és a dir, Informació i Comunicació de Barcelona, i representats al consell d’administració.

Dit això, també cal reconèixer que el procés de nomenament dels membres d’aquest consell d’administració i del mateix director general, a BTV, ofereix força més garanties que en altres mitjans públics del nostre país. Només cal veure els canvis que s’han anat produint en els darrers temps a la CCMA i RTVE, i les nefastes conseqüències que han tingut per als seus treballadors, per concloure que qualsevol reforma que es pugui plantejar del nostre Reglament d’organització i funcionament hauria d’anar en la línia de garantir la pluralitat i millorar la participació dels treballadors en la gestió del servei públic, però preservant les garanties que ja hi ha, com ara la tria del director per part d’un consell d’administració plural i a partir d’una oferta pública d’ocupació.

Mentre no arribem a impulsar les millores anteriorment esmentades, el que exigim en aquests moments els treballadors de BTV és que el sistema actualment previst per a l’elecció del nou director funcioni tal i com va ser dissenyat en el seu moment. Més enllà d’això, un cop la nova direcció comuniqui al Comitè Professional el nomenament del director d’informatius, aquest comitè “informarà a la redacció i farà arribar a la direcció del mitjà les opinions recollides de forma ordenada” (Estatut Professional, art. 13.2). Aquestes opinions no seran vinculants, però també esperem que siguin tingudes en compte per tal de garantir el bon funcionament, en aquest cas, de la redacció. Tots plegats estem compromesos en la millora constant dels mitjans de comunicació públics de Barcelona i, per tant, lògicament, encertar la tria de la persona més adequada per dirigir-los ens ocupa i preocupa.

Adjuntem la nota que ha publicat, en aquest mateix sentit, el Col·legi de Periodistes de Catalunya: “Exigim direccions als mitjans de comunicació per mèrits professionals!”.

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s