La televisió municipal, un servei i no un negoci

BTV és una televisió pública on quasi tothom treballa subcontractat per una empresa privada. Molts cops ens han advertit que aquesta externalització de la plantilla pot ser considerada, en dret laboral, una cessió il·legal de treballadors. Ara, un grup important d’afectats ha optat per denunciar-ho davant del jutjat social, que properament fixarà la data del corresponent judici. Per què hem arribat a aquesta situació?

Barcelona Televisió té 20 anys d’història, durant els quals ha anat creixent i guanyant qualitat, a més d’incorporar nous mitjans com Internet i la ràdio. Actualment, els serveis informatius i tècnics subcontractats a través de BCN Audiovisual SLU, del grup Lavínia, som uns 185 professionals. En altres productores, com Antena Local, del grup Mediapro, també hi ha companys que treballen des de fa anys a BTV. De fet, ells han estat els primers a presentar les demandes per cessió il·legal de treballadors. Pel que fa als de BCN Audiovisual (abans anomenada Amaranta Tec-Com SL i abans Lavínia BCN Audiovisuals SL), hem tingut durant tots aquests anys contractes laborals per obra o servei determinat, vinculats a la contracta de la gestió de Barcelona Televisió. Des del gener som treballadors indefinits, però d’una empresa depenent d’un contracte municipal que expira al juny. El concurs públic per renovar aquest contracte encara no està convocat: a ningú se li escapa que, a més de les demandes laborals pendents de resoldre, al maig hi ha eleccions.

Com hem denunciat en moltes ocasions, el model d’externalització de la plantilla -a banda de presumptament il·legal- és molt poc eficient per a un mitjà de comunicació públic com BTV, que per llei ha de ser operat per una societat municipal. Aquesta societat es diu Informació i Comunicació de Barcelona (ICB) i ara mateix només té directament contractades una vintena de persones, entre les quals hi ha els directius. No entenem per què tota la resta de la plantilla estable de BTV i Barcelona FM ha de ser subcontractada a través d’una empresa privada que, com a tal, cerca un benefici econòmic. Ens diuen que el marge de guanys és del 5%. Les xifres, en tractar-se de societats privades, no són transparents, tot i que els euros provénen de pressupostos públics. Els darrers anys hem vist com la decisió de l’Ajuntament de Barcelona de retallar el pressupost de BTV es traslladava a les nòmines dels treballadors subcontractats, però després la recuperació del sou retallat no semblava que es pogués negociar amb cap responsable municipal. La gestió del dia a dia també es complica pel fet que en quasi tots els detalls hi hagi almenys dues empreses implicades, una privada i una de pública, amb comptes de resultats que van l’un contra l’altre. Per exemple, reparar una càmera va a càrrec de Lavínia mentre que comprar-ne una de nova ho ha de fer ICB.

La solució a aquests i molts altres problemes passa perquè ens contracti l’empresa per a la que realment treballem. El jutge podrà obligar a fer-ho en el cas dels treballadors que han presentat la demanda. Hi ha precedents amb altres productores que subcontractaven plantilla de Catalunya Ràdio o TV3. L’Ajuntament de Barcelona també ha perdut casos similars en altres organismes municipals, com l’Institut de Cultura o el de Parcs i Jardins. Però, més enllà de qualsevol resolució judicial, reclamem que els polítics municipals i els que aspiren a ser-ho després de les properes eleccions expliquin com pensen solucionar aquesta situació. En depèn no només la nostra estabilitat laboral sinó també el bon funcionament del mitjà que garanteix el dret a la informació dels barcelonins. Esperem que no se n’oblidin en començar a fer les seves campanyes electorals.

Anuncis

2 pensaments sobre “La televisió municipal, un servei i no un negoci

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s