‘El pla B’ també vol votar el Comitè Professional

Els treballadors del programa ‘El pla B’ de BTV ens fan arribar el següent escrit, amb el qual denuncien que estan exclosos del cens per a les eleccions al Comitè Professional de BTV. Aquestes eleccions se celebraran el 18 de juny i fins a aquest dimecres, els que sí formeu part del cens, podeu presentar-hi candidatures. Ells no, i per això consideren que s’estan vulnerant els seus drets.


SOBRE LES ELECCIONS AL COMITÈ PROFESSIONAL DE BTV

El proper mes de juny es fan les eleccions per escollir els tres membres del Comitè Professional de BTV. Aquest comitè representa “els professionals de la informació en les matèries pròpies” de l’Estatut Professional de Barcelona Televisió. Això vol dir que ha de vetllar pels “drets de llibertat d’informació, creació i expressió; clàusula de consciència; el secret professional i participació en els processos relatius al dret de rectificació i normatives pel desenvolupament de l’activitat professional”, segons que diu el mateix document. Però no tots els treballadors podran votar-los.

El punt 2 (Àmbit Subjectiu) de l’Estatut diu qui són els professionals que hi poden participar. Són aquells que “prestin serveis a BTV i que estiguin adscrits a l’àrea d’informatius o bé a altres programes que tinguin, pel seu contingut habitual, el caràcter de programa informatiu (…)”. Són diversos els programes de BTV que compleixen aquestes característiques. I malgrat tot, som molts els professionals a qui no se’ns ha inclòs en el cens. Com els que fem ‘El pla B’. Per aquest motiu, alguns de nosaltres hem presentat una reclamació al director de Barcelona Televisió i, en segona instància, al Consell d’Administració.

En tots dos casos se’ns ha negat el dret a vot. La raó:

  • Pel director de BTV, “‘El pla B’ no té, pel seu contingut habitual, el caràcter de programa informatiu”.
  • Igualment, pels membres del Consell d’Administració, “malgrat que ofereix informació sobre activitats culturals a la ciutat d’una forma entretinguda, ‘El pla B’ no té l’objectiu de ser un programa informatiu i, per tant, no té les característiques habituals dels programes informatius de Barcelona Televisió.

Ras i curt: s’ha confós programa noticiari, o de notícies, amb programa els continguts del qual ofereixen informació.

Per aquest motiu, els professionals que treballem a BTV i que hem reclamat la nostra inclusió en el cens hem demanat l’empara al Col·legi de Periodistes, al Sindicat de Periodistes i al Sindicat de la Imatge. En tots els casos ens han donat la raó: hauríem d’haver estat inclosos en el cens. Des d’aquí els volem agrair el suport i les gestions realitzades davant la direcció de BTV i el Consell d’Administració.

Igualment, el nostre agraïment al Comitè Professional sortint, els membres del qual afirmen que “entendríem que el mitjà s’avingués a incloure el treballadors d”El Pla B’ dins del cens, tal com reclamen. Creiem que, per la naturalesa del programa, no hauria de quedar exclòs d’aquest punt número 2″.

Aleshores, com s’entenen les resolucions tant del director com del Consell d’Administració? Considerem que totes dues han estat reactives a la presentació de la demanda d’internalització. Però aquesta estratègia processal passa per sobre d’un dret essencial en democràcia: el vot. I a la vegada aprofundeix en un model que precaritza les condicions laborals de les treballadores i treballadors per exercir-ne el control i perquè esdevinguin acrítics amb el poder. Un model que a la vegada ven i privatitza el que és un bé comú, és a dir, allò que és de propietat pública.

La democràcia es garanteix amb mitjans independents i plurals que esperonin el pensament crític. I això no es pot fer amb treballadores i treballadors en precari. Dignificar la nostra feina i les nostres condicions laborals és garantir el dret a la informació i a la comunicació. Un dret que -com el de la sanitat, l’educació, el medi ambient, el treball i l’habitatge, entre d’altres- no pertany únicament i exclusiva als periodistes, ni a directors ni membres de consells d’administració, sinó a tota la ciutadania. Ella n’és l’autèntica propietària. Contràriament, si la informació es mercantilitza, si és utilitzada pels poders per aconseguir la seva hegemonia, el debat democràtic es destrueix.

Són totes aquestes raons les que ens impulsen a seguir endavant. Per això defensarem el nostre dret a votar. I ho farem utilitzant totes les instàncies i recursos al nostre abast. Tant és així que no descartem impugnar les eleccions al Comitè Professional ni presentar una nova demanda als tribunals corresponents.

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s