COMUNICAT DELS TREBALLADORS SOBRE EL CONCURS PER A LA GESTIÓ DE BTV

El nou concurs per a la gestió privatitzada de la producció de continguts de Barcelona Televisió ja s’ha publicat. Davant d’aquest fet, els treballadors d’aquest mitjà públic ens dirigim a la ciutadania per informar-los del risc que això suposa per garantir el dret a la informació i comunicació, un bé comú imprescindible per garantir altres drets i el bon funcionament del sistema democràtic.

La privatització de la producció de continguts d’una televisió pública és un element més que reforça la crisi del sector, estretament lligada a la manca de credibilitat dels mitjans. De fet, una és conseqüència de l’altra. Una crisi que també ve definida per la manca de pluralitat, la producció d’informació que defineix una realitat única i uniforme, l’absència de crítica als poders establerts en detriment del debat democràtic i el pensament crític, i l’empobriment cultural.

L’externalització suposa la precarietat de les condicions laborals dels treballadors. Fins ara, els concursos de BTV que han adjudicat els successius governs a l’Ajuntament, tant de CiU com del PSC, han aprofundit en un model d’explotació orientat a la transferència dels recursos públics cap als operadors privats que l’han gestionat, enlloc de garantir un finançament adequat a la televisió pública. Aquest concurs, a més, es licita amb un pressupost clarament insuficient per mantenir el funcionament actual amb unes condicions de treball dignes. Amb les xifres amb què s’ha convocat, la gestió externalitzada de BTV esdevé inviable. Que alguna productora s’hi presenti només s’explica per l’expectativa de rebre algun tipus de compensació per canals poc transparents i, per a nosaltres, desconeguts.

Tanmateix, aquest model de gestió privada del servei públic suposa un encariment considerable del servei, perquè l’adjudicatari sempre hi aplica el corresponent benefici industrial. Amb un pressupost públic tan ajustat, d’on el treurà? Dons de retallar els drets dels treballadors, obligats a encadenar contractes temporals durant anys i dècades, o permetent la contractació de falsos autònoms.

En el primer discurs al Saló de Cent com alcaldessa de Barcelona, Ada Colau va criticar la precarietat a les empreses públiques de l’Ajuntament i va explicitar el seu compromís per solucionar aquesta situació. Li ho agraïm. I creiem que, en el cas de Barcelona Televisió, ara és el moment de fer-ho. Cal aturar el nou concurs de privatització de la gestió i producció de continguts, tal i com recull el programa electoral de Barcelona en Comú per als serveis municipals. En el cas concret de mitjans públics, el mateix Eix de la Informació d’aquest moviment va redactar:

“4.3.Els mitjans de titularitat municipal contractaran de manera directa els professionals que produeixin continguts i exclouran la subcontractació o externalització de programes, sense prejudici de les compres indispensables per a una programació de qualitat.”
https://barcelonaencomu.cat/sites/default/files/pdf/16_dret-info-cat.pdf

Convocar un nou concurs públic significa aprofundir en les males condicions laborals de tots els treballadors. Suposa perllongar un model de televisió del passat i no treballar ni decidir sobre la seva finalitat. Per això reclamem a l’alcaldessa el coratge que va anunciar en aquest mateix discurs.

Demanem als nous responsables municipals que aturin aquest concurs per poder avançar cap el nou model de televisió pública que Barcelona mereix. Una televisió que estigui al servei de la ciutadania i no dels interessos de les elits. Que prevegi els mecanismes adients perquè siguin els mateixos ciutadans i ciutadanes els que n’exerceixin la seva participació i control. I que esdevingui un instrument real per al foment del debat democràtic i el pensament crític, com dèiem al començament. I perquè això sigui possible, reiterem, els treballadors han de tenir unes condicions laborals dignes.

L’àmbit normatiu que regula la televisió pública de la ciutat no garanteix la seva independència sinó que la sotmet al control del govern municipal de torn i part del seu finançament es destina a operadors privats. La ciutadania en general i els moviments socials en particular no disposen de cap mecanisme de participació en la seva gestió. En definitiva, no hi són representats.

Reclamem com a treballadors la possibilitat de canviar les coses des de baix. Sabem què volem i com fer-ho. Però aquest canvi que demanem i volem exposar al conjunt de la ciutat passa per persones que el liderin, amb mentalitat democràtica, empàtica, col·laborativa i participativa. Que es guanyin l’autoritat de totes i tots. Perquè el poder es dóna. L’autoritat es guanya.

Actualment, no tots els treballadors poden presentar-se per ser membres al Comitè Professional, que vetlla pel compliment de l’Estatut Professional, ni votar en aquestes eleccions. Volem que això canviï i tots els treballadors puguin pendre’n part i votar els seus representants. No és admissible un Consell d’Administració que en bloc, per unanimitat i des de la seva posició de poder, hagi negat el dret de vot a un conjunt de treballadors al·legant motius que han desmentit el mateix Comitè Professional sortint, el Col·legi de Periodistes, el Sindicat de Periodistes i el Sindicat de la Imatge.

També hem lamentat que aquest Consell d’Administració segueixi imposant blocs electorals a la informació que elaborem durant la campanya, tal com ha passat durant les darreres eleccions municipals. La legislació electoral no és excusa per no donar un pas que altres mitjans públics ja han fet a l’empara de la llei. Els blocs electorals atempten contra el dret a la informació de la ciutadania i, per això, reclamem que en properes eleccions la informació s’elabori exclusivament amb criteris periodístics.

Per tot això, i perquè és el Consell d’Administració d’ICB qui convoca el concurs que hem explicat, demanem la dimissió dels seus actuals membres i la creació d’un nou consell que no estigui nomenat només pels partits polítics sinó també per la societat civil barcelonina, i on aquesta estigui representada. També reclamem la presència de representants dels treballadors, per tal de poder vetllar directament pel model de televisió que volem.

Per últim. El nou consistori té a les seves mans una oportunitat per trobar una solució al conflicte que més d’una trentena de treballadors han dut als tribunals per cessió il·legal de treballadors, precisament per denunciar aquesta precarietat. És el moment d’asseure’s i començar a parlar. Ja és possible fer-ho amb els nous representants municipals. Per la nostra  banda, de voluntat no ens en falta. Tenen la nostra mà estesa.

Barcelona Televisió, 29 de juny de 2015

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s