Comunicat

El mes de desembre del 2014, 5 treballadors de betevé subcontractats per Antena Local i 7 treballadors de betevé subcontractats per BCNAudiovisual van interposar demandes per cessió il·legal de treballadors contra ICB i les empreses que formalment els contractaven. Aquestes demandes es van produir després d’anys de converses i reunions amb Lavinia (BCNAudiovisual), ICB, govern i resta de grups de l’Ajuntament, per intentar posar fi als concursos públics cada 4 anys i als contractes d’obra i servei vinculats. Un sistema que precaritzava les condicions laborals dels treballadors de betevé.

El que el 2014 eren 12 demandes, actualment ja en són més de 170. D’aquestes demandes ja hi ha dues sentències del Jutjat Social, i totes dues confirmen que hi ha cessió il·legal de treballadors i que, per tant, s’ha estat en una situació de frau de llei durant els més de 20 anys d’aquesta casa. Cal afegir-hi que una de les dues sentències ja ha esdevingut ferma després que el TSJC hagi confirmat la cessió il·legal de treballadors. El tribunal també ha fixat unes condicions salarials que s’equiparen amb les dels treballadors de l’Ajuntament, i que en el cas d’un ENG, són un 40 % superiors al que actualment cobra un redactor subcontractat per BCNAudiovisual. La diferència és encara més alta en el cas dels treballadors d’Antena Local i els de districtes.

Arran de les primeres demandes que es van presentar, ICB va començar a aplicar canvis en el funcionament diari de betevé per mirar de dissimular la cessió il·legal. Es van canviar les adreces de correu de la plantilla, que fins el moment eren @btv.cat i van passar a ser @bcnaudiovisual.cat; es va fer que els directors d’àrea d’ICB deixessin de donar ordres directes als treballadors, i, fins i tot, es va requerir que l’empresa adjudicatària del darrer concurs, el del 2015, hagués de pagar un lloguer a ICB per l’ús de les instal·lacions de betevé. També es va cedir el material de rodatge, propietat d’ICB, a l’empresa adjudicatària.

Tots aquests canvis van indignar la plantilla i van provocar una onada de demandes per cessió il·legal de treballadors. Arran d’això, ICB/Ajuntament va decidir crear una mesa de negociació l’abril del 2016 per mirar de trobar una solució negociada al conflicte. Un fet que, sense la pressió de les demandes, mai no s’hauria produït.

Fa més d’un any que mantenim reunions, que han anat marcades a ritme de sentències judicials. ICB ens va demanar que mentre negociéssim ajornéssim judicis de treballadors, i així ho hem fet amb nombrosos casos, com a gest de bona voluntat i amb la intenció d’afavorir un acord pactat.

La nostra reclamació inicial era la internalització de tots els treballadors que fem possible betevé i que s’equiparessin les nostres condicions laborals i salarials amb les dels treballadors de l’Ajuntament, tot plegat referendat en un conveni propi de betevé.

Inicialment ICB només oferia la internalització de 163 treballadors i en deixava els de programes i de districtes fora, i un increment salarial de l’1%. L’oferta es va rebutjar perquè no incloïa tots els treballadors i perquè era econòmicament molt inferior a la que el jutge ja havia reconegut per sentència, amb increments de fins al 40% per a alguns dels treballadors. Tot i això, des del comitè vam fer un esforç i vam presentar una nova proposta. Vam rebaixar l’increment salarial que demanàvem a un 25% per afavorir que s’internalitzés la totalitat dels treballadors.

El 17 de maig els companys d’Antena Local que havien presentat la primera demanda i que van ser acomiadats, van tornar a treballar a betevé, ara formalment contractats per ICB. Es va complir així la sentència del Jutjat Social número 14, que va reconèixer la cessió il·legal i que els atribuïa un sou que en el cas d’un ENG és un 40 % superior al que tenen els treballadors de BCNAudiovisual d’aquesta categoria. Aquesta sentència va esdevenir ferma després de la resolució del TSJC.

La setmana passada ICB/Ajuntament ens va convocar a una reunió en què ens van fer entrega d’una oferta tancada, sense dret a rèplica. Ens proposaven internalitzar la totalitat de la plantilla amb un increment salarial del 12 %. També passar de la jornada actual de 40 h a 37,5 h, que és la que tenen els treballadors d’ICB, i ampliar el nombre de dies personals dels 3 actuals a 4 per Nadal i 4 per Setmana Santa. Aquestes dues últimes propostes es durien a terme de manera esglaonada en dos anys. L’acceptació d’aquesta proposta suposaria subrogar el pacte actual que tenim amb BCNAudiovisual i estava condicionada a la retirada pràcticament total de demandes que tenim presentades per cessió il·legal. També se’ns va dir que es tractava d’una proposta final i que, en cas que fos rebutjada, es passaria a internalitzar només 177 treballadors de BCNAudiovisual amb les condicions actuals a partir de l’1 de novembre.

Ahir dijous a la tarda es va portar aquesta proposta de l’empresa a l’assemblea de treballadors. 36 treballadors hi van votar a favor i 155, en contra.

Entre els treballadors que han interposat demandes, el resultat va ser de 15 persones favorables a la proposta de l’empresa i, per tant, de retirar les demandes, i de 132 treballadors contraris a aquesta proposta. Entre els treballadors que no han presentat demandes 21 persones es van mostrar favorables a la proposta i 23 la van refusar.

Analitzats aquests resultats, és clar que l’assemblea de treballadors ha rebutjat per amplíssima majoria la proposta tancada de l’empresa. Escoltant les opinions formulades durant l’assemblea resulta evident que s’ha considerat del tot insuficient per diverses qüestions. D’una banda, es va lamentar que fos una proposta no negociable en què el comitè d’empresa no va tenir res a dir. També es va considerar poc detallada, ja que no dona resposta a moltes preocupacions dels treballadors, com ara si es posarà fi als contractes precaris (actualment hi ha gent que no té ni de lluny 40 hores setmanals, amb casos flagrants de treballadors amb menys de quatre hores al dia i jornada partida) o si es tindrà en compte l’antiguitat i si es pagaran triennis. Tampoc no es comparteix el fet que calguin dos anys per aplicar algunes de les condicions de què ja gaudeixen els treballadors d’ICB. I es va considerar insuficient la proposta d’increment salarial d’un 12 %. No s’acosta, ni de lluny, als nivells retributius que actualment perceben els treballadors d’ICB.

Volem recordar que durant 4 anys els treballadors subcontractats de betevé hem tingut els increments de l’IPC congelats, fet que ha suposat una pèrdua d’un 9 % de poder adquisitiu. A més, durant prop de dos anys, vam tenir una reducció de sou en algunes categories de fins al 10 %. Això mentre l’Ajuntament tancava l’any amb beneficis de prop de 100 milions d’euros. Tot plegat, fa que la pèrdua de poder adquisitiu dels treballadors d’aquesta casa se situï al voltant d’un 20 %.

Volem destacar que el resultat d’ahir no és un rebuig a la via negociada, sinó a una proposta tancada i insuficient. Esperem, per tant, que ICB/Ajuntament recapaciti i que puguem asseure’ns de nou a negociar un acord més just, que posi fi a anys de precarietat i que equipari les nostres condicions amb les escales salarials de l’Ajuntament, on, de fet, fa anys que treballem.

Comitè de Treballadors de BCNAudiovisual i representants dels treballadors d’Antena Local i Districtes

sombtv@gmail.com

foto 4

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s