Després de l’entrevista concedida per Sergi Vicente al diari Ara, des del Comitè d’Empresa de betevé volem aclarir diversos punts:
Sobre el manifest de treballadors i la falta de lideratge:
- El manifest publicat i consensuat en Assemblea de treballadors critica la gestió i la deriva del model plantejat per la direcció, en cap cas es relaciona directament amb la situació laboral i judicial, tal com apunta el director de betevé. Volem aclarir que les sentències guanyades pels primers treballadors internalitzats es van produir al 2017, per tant, dos anys després de la incorporació de Sergi Vicente i on ja començava a ser tangible la falta de rumb en la gestió i estratègia de betevé.
- La situació judicial suposa un factor agreujant a tenir en compte, però no ha de servir com a cortina de fum per tapar les reivindicacions del manifest. Lamentem que el director Sergi Vicente no faci cap autocrítica sobre els neguits manifestats pels seus treballadors.
Sobre els salaris marcats per sentència judicial:
- El sous que estan marcant les sentències judicials són una equiparació a les retribucions que perceben els treballadors públics municipals de l’Ajuntament de Barcelona, que com a director considera “remuneracions altes”.
El sou estipulat pel director de betevé al 2018 és de 103.795,24 €, segons el portal de transparència de l’empresa. Aquesta remuneració és propera a la que percep el director de TV3 (109.080,00 €, al 2017) i superior a la de l’alcaldessa de Barcelona.
Sol·licitem que les remuneracions del director, i de l’equip directiu, s’especifiquin de forma detallada, clara i entenedora amb tots els plusos, complements, dietes i despeses de representació al portal de transparència.
Sobre l’oferta d’increment salarial a la plantilla
- El director fa menció a una oferta als treballadors abans de l’1 de maig del 2018 d’un increment salarial del 20 % i de millora de condicions (lligada a una retirada massiva de les demandes individuals interposades), però no s’explica que va ser aprovada per un 56 % de l’assemblea i va ser considerada insuficient per la direcció de l’empresa per la seva aplicació. Aquesta oferta va ser fruit d’anys de negociació i sobretot va arribar després de les primeres sentències fermes en què es dictava un increment del 39 % de mitjana.
Sobre la internalització parcial de treballadors
- El director fa referència a la internalització de 173 treballadors, però no s’explica que és una internalització a mitges: sense tothom que fa betevé i sense les condicions laborals i salarials d’ICB, fet que ens classifica com a treballadors de segona categoria dins la mateixa empresa sense un conveni que reguli la situació i sense predisposició a la seva redacció immediata.
Insistim en la nostra preocupació per la situació dels companys que han hagut de marxar de les instal·lacions de betevé (programes La cartellera, Catakrac, i Codi de barris); i pels companys de districtes i programa Àrtic no internalitzats i immersos en procediments judicials. Com a comitè demanem a totes les instàncies, de nou, la seva internalització i incorporació al seu lloc de feina a la seu de betevé.
Sobre les audiències i menysteniment de la TDT
- Com ja s’especifica al manifest, considerem que els mesuraments fets per Kantar Media no s’ajusten a la realitat d’una tele local. No obstant això, es tracta de l’única eina que proporciona dades auditades que pot fiscalitzar l’audiència de betevé i on es veu clarament la davallada d’espectadors. Estem totalment en desacord amb l’afirmació de Sergi Vicente que “de cap manera s’ha desatès la TDT” on hem vist que les redifusions són més que exagerades i les hores de producció pròpia s’han reduït dràsticament.
Tot i que el director no té la capacitat d’encarregar nous programes a productores per motius econòmics, no entenem que no s’aprofitin els recursos humans ja existents i les pròpies instal·lacions per realitzar nous continguts de forma interna.
És més, alguns treballadors de betevé s’han ofert per engegar programes a la TDT, xarxes i ràdio, sense cost, i han obtingut una resposta negativa des de la direcció.
Des del comitè laboral esperem que no es tornin a donar versions esbiaixades per part de la direcció de betevé sobre el conflicte laboral. Tanmateix insistim, una vegada més, en la nostra predisposició a no tancar mai les portes a una negociació que posi fi als llargs processos judicials.
Finalment lamentem, també, que no s’estiguin donant passos endavant per tal de revertir la falta de confiança amb el director i la seva gestió de model.
Retroenllaç: betevé: crisi de model, de lideratge intern o de tot una mica? |